dětské strategie
ILUSTRACE: tmaleci.cz

Dětské strategie, které používáme v dospělosti. I na to můžete přijít při pobytu ve tmě

Dětské strategie, které používáme v dospělosti? Nejprve zmíním, že to zná možná každý, každá žena: můžete zažívat pocity, že ať děláte cokoliv, nejste dostatečně oceňovaná, chválená, viděná nebo uznávaná. A snažíte se to vyřešit hlavou, ještě větší aktivitou, plánujete, vyhovíte každému, až nakonec padnete na zem jako poslední jablko z jabloně, kterého si nikdo už nevšimne…

Kořeny našich reakcí sahají do dětství

Příčina těchto našich reakcí může být v našem nastavení, které můžeme používat už od dětství, a neuvědoměle se nám vryly do každodenní činnosti, protože nám tehdy fungovaly.

V tomto článku vám popíšu 5 dětských strategií, které používáme v dospělosti. Tyto strategie nám fungovaly tehdy, když jsme byli raději zticha a potlačili, co cítíme, aby nás mělo okolí raději a přijalo nás.

Strategie potlačování potřeb a emocí

Fungovalo nám tehdy, když jsme přestali projevovat své potřeby a umenšili jsme se, abychom ulevili přetížené mámě a ta si nás konečně všimla a ocenila.

Nebo nám mohlo fungovat, když jsme na sebe poutali pozornost tím, že jsme dělali scény, křičeli, házeli se na zem a trucovali, a tím jsme konečně vzbudili pozornost o nás.

Naučili jsme se různé strategie chování, kterými skrýváme svůj strach, že nám někdo ublíží a přijde na to, že v hloubi se cítíme zranění a bezcenní.

Tyto ochranné strategie nám umožňují skrývat svůj strach a stud před sebou i druhými. Jsou to návykové a neuvědomělé role a chování, které nás chrání před ohrožením a bolestí a často je používáme i z pohodlnosti.

Abychom v dětství přežili v jakémsi duševním zdraví, museli jsme najít způsob, jak se ochránit před tím, co jsme považovali za naše nepřijetí, odmítnutí, ponížení, opuštění, zradu či křivdu. Našli jsme způsoby, jak se ochránit, a často to byly způsoby na úkor našeho potenciálu, naší esence, ale v dětství nám pomohly.

Dětské strategie v dospělosti nefungují

Ale co je důležité vědět, je to, že v dospělosti nám už nepomáhají a že toto chování, které si často myslíme, že jsme my sami, narušuje naše vztahy, práci, sebeúctu a sebelásku, a my nechápeme proč.

Není divu, ale co je zaručeně jasné, moudrost života se vždy postará o to, abychom dostali dostatečně silnou facku, abychom se konečně probudili, odložili ty masky a začali žít život opravdu podle své podstaty.

Často se ale stává, že musí přijít právě ta osudová, říkám tomu Boží rána, abychom se probudili a přestali hrát role. Třeba rozchod, rozvod, nehoda, ztráta zdraví atd., a my začneme přemýšlet, kde jsme vlastně udělali chybu… Kde jsme byli do té doby? Kdo jsme a kam směřujeme? Ten životní otřes je tady.

V pobytech ve tmě můžete přijít na svou esenci ještě dříve, než vás život sám otřese, nebo můžete tento otřes života využít na maximum během pobytu ve tmě a dostat se k sobě rychleji.

Abyste přestali skrývat to, kým opravdu jste, ze strachu z odmítnutí, opuštění či bolesti… a přesto se otevřeli své zranitelnosti a uvítali život plnými doušky, aby nám ponechal to, co nám do života patří, a to, co tam nemá být, odňal… A my to dovolíme.

dětské strategie
Snímek symbolicky zobrazuje dětské strategie pro ochranu před bolestí. | ILUSTRACE: tmaleci.cz

Dětské strategie

Jaké dětské strategie používáme, abychom se ochránili před bolestí?

  1. Děláme vše pro to, aby okolí bylo spokojeno, a na základě toho určujeme svou hodnotu – snaha se zavděčit.
  2. Je pro nás důležité, co si o nás myslí ostatní, a snažíme se přizpůsobit, abychom nebyli z určitého kolektivu nebo skupiny vyhozeni.
  3. Samy sebe necháváme na posledním místě, protože si myslíme, že tak je to správné.
  4. Snažíme se být neustále zaměstnaní prací a vytížení, abychom se nemuseli zastavit a pocítit, jak to v sobě opravdu máme.
  5. Schováváme se do světa myšlenek, hlavy, analyzujeme, abychom našli nějaký smysl v tom všem chaosu.

Za tímto chováním leží strach, že budete čelit strachu z toho, že nemáte život pod kontrolou, že někdo zjistí, jak hluboce bezcenní se v sobě cítíte, strach z bolesti z odmítnutí či opuštění, strach z napadení, necitlivosti či neúcty. Těch strategií je ale mnoho a společně je můžeme rozklíčovat.

Práce na sobě v pobytu ve tmě

V pobytu ve tmě a při online provázení vedu klienty k tomu, aby se vymanili z těchto strachů a hluboce v sobě uviděli hodnotu existence života a sebe sama.

Popíšu blíže strategii snahy se zavděčit a být tak dobrou ženou či mužem.

Snažíme se zjemnit hrozivou energii agresivity, která k nám přichází z okolí, druhé osoby, kterou podvědomě vnímáme. Hlavně pokud jste byli vychováváni ve světě, kde byla agresivita, tlak a zlost. Snažili jste se tuto násilnou energii zjemnit i tím, že jste se snažili vyhovět. Vyvolává to ve vás pocit studu, kdy trpí vaše sebeúcta a důstojnost.

Docela velká iluze tohoto přílišného zavděčování a vyhovování druhým může vést k tomu, že si dodáváte hodnotu tím, že si namlouváte, že jste dobrý člověk, když takto jednáte. Tímto klamem v sobě potlačujete velmi mnoho zlosti, která se obrací proti vám. Neříkám, že nemáte být dobrým člověkem, ale poukazuji na to, že nemusíme na všechno říkat ano a že je důležité naučit se říkat ne tomu, co s vámi neladí, z úcty k vám i druhým. Je to na hlubší rozbor.

Snímek symbolicky zobrazuje strategie ochrany z dětství. | ILUSTRACE: tmaleci.cz

Co se může dít i během pobytu ve tmě, je to, že si můžete uvědomit tuto potlačenou zlost, kterou v sobě máte. Děje se to často a je dobré ji vidět, cítit a nebát se toho, že najednou něco takového vyjde ven. I s tím můžeme pracovat. Neznamená to, že byste měli rozbít interiér maringotky během pobytu ve tmě :), ale cílenými technikami vás provedu tím, abyste se na sebe lépe napojili.

Podpora během procesu sebepoznání

V takových fázích hlubokého sebeuvědomění a sebepoznání je dobré, když za vámi přijdu a vy mi sdílíte, co se děje, aby se to celé upravilo tím nejlepším způsobem pro vás. Je možné využít i online konzultaci před a po pobytu ve tmě na lepší integraci toho všeho.

Pokud vám tento článek zasáhl do živého, splnil svůj účel a můžete si rezervovat pobyt přes formulář u nás nebo mi zavolat na 702 217 322 a najdeme vhodný termín, či způsob provázení na míru vám.

S láskou k vnitřnímu světu,
Natálie

Kdo vás bude provázet?

Při vaší cestě Vás budu provázet já, Natálie, spolu s týmem zkušených terapeutů a průvodců, kteří se specializují na různé formy terapeutické práce a osobního rozvoje. Naším cílem je vytvořit pro vás bezpečný a podpůrný prostor, kde můžete prozkoumávat své vnitřní světy, léčit staré rány a nacházet nové směry.

Každý z nás má bohaté zkušenosti a individuální přístup, aby vám poskytl maximální podporu na vaší cestě k sebepoznání a naplnění. Během pobytu budeme společně pracovat na tom, abyste se cítili více propojeni se svým srdcem, duší a celým bytím.

S láskou a péčí,

Natálie a tým průvodců.